İnsansı maymun cinsinin kuyruğu yoktur. Fakat maymun cinslerinin hemen hemen tam öbür azaları genellikle uzun ve iyice gelişmiş bir kuyruğun sahibidir. Bundan, ağaçların üzerinde dengelerini sağlamak yolundan yararlanırlar. Güney ve Orta Amerika maymunlarının çoğunda kuyruğun, ek olarak sarılma ve kavrama hüneri de vardır. Bundan dolayı da aşırıdan bir el gibi kullanılır. Daha Önceki Dünya maymunlarında bu tip kuyruğa tesadüfmeyiz.
İlkel ve ileri maymunlarda araştırmeye bedel başka özellikler de vardır. Hayvanat bahçesinde babuin ’lere ve mandril ’lere baktığınız zaman, kaba etlerindeki kaba ve pürüzlü yamalar şipşak dikkatinizi çeker. Bunlar, senenin bazı mevsimlerinde parlak bir renge bürünürler. Bazı maymunlar sakallıdır. Hepsinin bedeni kıllarla kaplıdır.
Bu mahlukatların çıkardıkları sesler değişik değişiktir. Mesela, gorilin gırtlaktan kopan bir kükremesi vardır. Şempanze ise havlamaya eş boğuk bir ses çıkarır. Jibon ile uluyan maymunun sesleri o kadar gürdür ki, bir buçuk km, hatta daha uzak mesafeden duyulabilirler. Çoğu maymun ıslığımsı ve sanki ağlamaklı bir ses çıkarır.
MAYMUN GÖZLERİ BELİRGİNDİR
Ağaç üzerinde yaşayan bir hayvan için, görüşün bariz olması birinci derecede ehemmiyetlidir. Makilerin, maymunların ve insansı maymunların kocaman gözleri vardır. Bu gözler, öbür hayvanlara mukayeseyle suratlarının daha önündedir, böylece düz bir hat halinde ileriye bakmaları ve sık yağmurlu, darmadağınık ormandaki bitki kümelerinin ötesini görmeleri muhtemel olur.
Maymunlarla insansı maymunlar, insan gibi çift gözle bir tek fotoğraf görürler; derinlik görüşleri de kusursuzdur. Kimileri renk de görürler. Öbür hayvanlardan değişik olarak, cisimleri alt yukarıya bizler gibi gördükleri söylenebilir. Bu ağaç hayvanları için koku alma duygusu, görme kadar hayati ehemmiyet taşımaz.
MAYMUN DOST CANLISI BİR YARATIKTIR
Maymunların tam cinsleri çoğunlukla klan yaşamı yaşarlar. Aile grupları teşkil ederler. Fakat ayrı ayrı gruplar birleşmedikleri gibi, aralarına yabancı da kabul etmezler. Buna karşılık, cemiyet yaşamı yaşamaktansa, tek başına geçinip giden münzevi tipler de vardır.
Erkek maymunlar aile erkeği değillerdir; yavruları geliştirme ve besleme işini tamamıyla dişiye vazgeçerlar. Genellikle tek olan yavrular aciz olarak dünyaya kazançlar. Dişi yavrusunu her gittiği yere taşır. Yavru çoğınlukla annesinin iki meme başından birine asılır; azıcık daha sihiryünce de omuzlarına yerleşir. Erkek, aile mesullüğünden tamamıyla yoksun değildir; ailesi bir tehlikeyle karşılaştığı zaman kahraman kesilir. Böylece aileyi koruma misyonu da erkeğindir.
sizlere petbilgileri.com farkıyla sunulmuştur